<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1738422922949858&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Brannsikkerhet og grilling på balkongen

7 minutter lesetid | Stein Bakker

Gledene ved sommeren står i kø, og for mange er åpningen av grillsesongen et av høydepunktene. Kanskje er du heldig innehaver av en balkong, fylt til randen av friske urter, blomster, komfortable utemøbler og selvfølgelig en grill.

Men før du kvesser kniven, vrir gassen til max og tenner blussen, må du tenke på sikkerheten. Spesielt når du har innkvartert deg i et borettslag eller sameie, der alle skal ha det trivelig, og ikke minst trygt.

 

Ingen nedfelte lover

Det er opp til hvert enkelt borettslag eller sameie å definere bruken av grill, det dreier seg i hovedsak om gassgrill eller elektrisk grill når det gjelder hva som er tillatt. Men vi bør i denne sammenheng oppfordre til aldri å bruke kullgrill på balkong, dette på grunn av stor brannfare!

Med både elektrisk grill og gassgrill kan man lettere kontrollere varmen. Men det er et viktig moment at balkongen har tilstrekkelig med lufting langs gulv, og ikke er innglasset, slik at røyk og eventuell lekket gass lett kan luftes ut.

Det finnes ingen nedfelte lover, verken i borettslagsloven eller eierseksjonsloven, når det gjelder grilling. Men én ting er sikkert, tryggheten for deg og dine naboer er viktigst, definert eller ei.

Så for at du og naboene skal komme gjennom sommeren som venner og i god behold, har vi satt opp noen forholdsregler som er greie å ta med seg.

Hva er det egentlig man bør vite om brannsikkerhet og grilling på balkongen? Her gir vi deg noen retningslinjer.

 

Retningslinjer for gassgrill

Det er flere punkter man må tenke på ved bruk av gassgrill enn ved bruk av elektrisk grill, og først har vi satt opp noen av tingene du bør være obs på med hensyn til gassgrill.

 • Ikke oppbevar reservegasstank nær grillen. Du må heller ikke lagre gasstanker på loft eller i kjelleren, dette på grunn av brannfare.
 • Ikke bruk rustne eller bulkete gasstanker, da disse kan være utrygge.
 • Tenn på grillen med én gang du har åpnet gassen. Da unngår du at flammen sprer seg der gassen har nådd utover blussene.
 • Se til at gasslangen ikke er morken eller har skader. Se også over gasskoblingen, slik at den er tett.
 • Om du skulle kjenne lukten av gass, må du straks fjerne andre ting som kan antenne gassen. Dette kan være stearinlys, sigaretter eller terrassevarmere. Flytt også gassflasken om det er mulig. Gå deretter vekk fra grillen, kontakt brannvesenet og varsle naboene.
 • Bruk et smart brannvarslingssystem, slik at du reduserer risikoen for uhell om du for eksempel glemmer av grillen.

 

Retningslinjer for elektrisk grill

Ved elektrisk grilling er det litt mindre å huske på, men vi har likevel tatt med noen punkter som også kan gjelde for grilling generelt.

 • Ha tilstrekkelig med vann i nærheten for å kunne slokke flammene om uhellet skulle være ute.
 • Ikke la barna, hunden, katten eller andre firbente være alene med grillen når den er antent eller varm.
 • Pass på at grillen står stødig, og at du har god klaring rundt grillen til annet brennbart materiale.
 • Vis hensyn! Pass på at grillosen ikke står i retning av naboens balkong, slik skaper man god stemning og gode relasjoner.
 • Også her er det viktig at du har et smart brannvarslingssystem for å ivareta sikkerheten av bygget.

 

Engangsgrill

Sommeren er godt i gang, og med emnet grill på agendaen må vi ta med et par ord om den både elskede og hatede engangsgrillen.

Ikke under noen omstendighet skal det benyttes engangsgrill på balkongen. Nå som det er sagt, så kan du ta med engangsgrillen på fellesområdet – om det ikke foreligger noen forskrifter i borettslaget eller sameiet mot akkurat dette.

Vi har derfor noen tips om bruk av engangsgrill, som også kan være fine å ta med seg om du skal grille i parken, langs vannkanten eller i fellesområdet i sommer.

 • Sørg for at grillen står trygt og stødig.
 • Den skal være plassert på ikke brennbart materiale som ikke kan ta fyr. Dette kan være tørr plen, platting, direkte på bord av plast, tre eller liknende.
 • Sørg for å ha god avstand til materiale som er brennbart.
 • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig.
 • Aldri “sprut på med tennvæske” etter at grillen er påtent. Det finnes mange stygge ulykkestilfeller der flasken har tatt fyr, eller flammene kommer ut av kontroll.
 • Sørg for at grillen er slukket og kald før den kastes på et egnet sted. Den bør også slokkes med vann.
 • I noen områder der grilling er populært. er det deponering av engangsgriller, der de blir gjenvunnet på riktig måte.
 • Ta med en stor flaske med vann for slokking, og som sikkerhet ved bruk av engangsgrill, slik at du lett kan slokke om det skulle oppstå brann.
 • Engangsgrill er ikke egnet til bruk i skogen. Mer om dette kan du lese på Norsk brannvernforening ved å følge lenken her.

 

Selv om du kanskje nå har god kontroll på hva du bør og ikke bør gjøre med hensyn til grilling på balkongen, så er det ikke sikkert at naboene dine har det. Denne utfordringen løser du enkelt ved å la borettslaget installere en felles brannvarslingsløsning, slik at du også kan være sikker på at det ikke er noen brannrisiko på andre balkonger i ditt bygg.

Med dét sagt ønsker vi alle en trygg og god sommer med hygge på balkongen.

 

Styrets sjekkliste