<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1738422922949858&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Unngå at rørene fryser med frostvarsling i mobilen

7 minutter lesetid | Espen Schrøder

En søndag kveld i januar: Tone har akkurat kommet inn døra hjemme i borettslaget etter en 12-timers flytur fra Spania. Overgangen fra 30 plussgrader i Syden til vinter-Oslo var litt i røffeste laget. Hun setter fra seg kofferten og går rett inn på badet. Gjett om det skal bli deilig med en lang og god dusj! Hun skrur på vannet for å få det godt og varmt ...

Det kommer ikke vann. Skrudde hun feil vei? Lettere forfjamset skrur hun frem og tilbake. Ikke en dråpe.

Med ett går det opp for Tone hva som har skjedd. Rørene har frosset, som de gjorde i fjor vinter også. Da ble det dyrt for henne, for rørene sprakk da vannet i dem frøs til is.

Scenariet ovenfor er vanligere enn mange tror. Beboere skal på ferie, skrur ned varmen til et minimum, og håper at varme fra naboer skal holde leiligheten varm i mellomtiden.

Frosne rør kan enkelt unngås med smart, forebyggende teknologi for borettslag/sameier.

En søndag kveld i januar: Tone har akkurat kommet inn døra hjemme i borettslaget etter en 12-timers flytur fra Spania. Overgangen fra 30 plussgrader i Syden til vinter-Oslo var litt i røffeste laget. Hun setter fra seg kofferten og går rett inn på badet. Gjett om det skal bli deilig med en lang og god dusj! Hun skrur på vannet for å få det godt og varmt ...

 

Hold kontroll på innetemperaturen – via mobilen

Frostsprengte rør er et vanlig problem i borettslag og sameier. Spesielt i eldre borettslag er gjerne vannrørene et svakt punkt, og det kan være sprekkdannelser i dem allerede. Da skal det ikke mye sprengkulde til før frosten får rør til å sprekke.

Som styreleder eller styremedlem i et borettslag eller sameie er du pliktig til å ha kontroll på og vedlikeholde alt som defineres som felles rør. Et gjennomsnittlig stort borettslag/sameie består gjerne av 50–60 leiligheter og tilhørende fellesområder, og det er fort flere hundre ulike rom hvor temperaturen styres individuelt – soverom, bad, ganger, boder, oppganger, vaskekjellere, osv.

Når beboere reiser vekk og skrur av varmen – i den tro at naboen sørger for oppvarmingen mens de er borte – da er risikoen stor for frostsprengte rør dersom en kuldeperiode setter inn, for ofte ligger det rør i yttervegg eller kalde gulv.

I et borettslag/sameie kan en skade i én leilighet få store konsekvenser for veldig mange. Sprekker et vannrør hos en av beboerne, vil vannet kunne renne gjennom fellesarealer og nedover til naboene under.

 

Melding på mobilen FØR rørene fryser!

Det finnes kollektive løsninger for borettslag, der beboere selv kan følge med på temperatur og fuktighet i sin leilighet, og styret kan følge med på fellesområder. Med et slikt enkelt system kan både beboere og styret via en app på mobilen holde oversikt over både fukt og temperatur i fellesområder som kjeller, loft, boder og garasjer.

Også beboere kan følge med på fukt og temperatur i hjemmet, selv når de er bortreist i lengre perioder.

Begynner gradestokken å krype nedover mot blå temperaturer, vil styret og beboere til enhver tid ha full kontroll på temperaturen inne, og de får melding på mobilen dersom det blir kaldere enn satte temperaturnivåer. Dermed kan du ta affære før det blir minusgrader og rørene risikerer å fryse til.

Et god flerfunksjonsalarm kan altså ikke bare måle og detektere ulike faktorer og potensielle faremomenter, den gjør også noe med situasjonen – slik at både styret og beboerne får tid til å agere riktig og raskt hvis det blir fare for frost.

Les mer: Hva er en flerfunksjonsalarm?

 

Slik fungerer det

Si at du bor i en treroms leilighet i et borettslag. Du setter opp multivarsler i et par rom, og da har du i én og samme enhet temperaturmåler, fuktighetssensor og seriekoblet røykvarsling i hjemmet og kollektivt i bygget. I tillegg får du innbruddsalarm på mobilen.

Skjermdump av frostvarsling

Se temperaturen i hjemmet og motta meldinger når det blir for kaldt eller varmt.

I mobilappen som kommer med multivarsleren, setter du høyest/lavest temperatur, og høyest/lavest fuktighetsnivå (terskelnivåer). Hvis du f.eks. setter terskelverdier til 1o grader og 25 grader, får du meldinger på telefonen når det blir kaldere enn 10 grader eller varmere enn 25 grader. På lik måte kan du sette terskelverdier for fuktighet (RF).

 

Ekstra trygghet og sparte kostnader

I borettslag og sameier er tidlig varsling avgjørende, også når det gjelder temperatur i hjemmet. Med en god fellesløsning som går på tvers av boenhetene og fellesområder, kan styret og beboere enkelt ha full kontroll på temperaturen til enhver tid. Blir det sprengkulde, sendes det en melding rett i mobilen til den det gjelder, dersom det skulle være fare for frost i et fellesområde eller i en leilighet.

Slik unngår du at det blir så kaldt inne at rørene fryser, og vedlikeholdsansvaret blir lettere å bære.

En smart, forebyggende trygghetsløsning kan spare borettslaget for store kostnader, og gi både styret og beboere en bedre oversikt.

I tillegg til frostvarsling på mobil, leverer SFTY også en rekke andre smarte løsninger du absolutt bør vurdere i borettslaget.


Les også: Hvorfor bør du prioritere å investere i brann- og vannlekkasje varsling? 

Smarte mobilløsninger for borettslag