<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1738422922949858&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Dette er de vanligste brannfellene i julen

7 minutter lesetid | Espen Schrøder

Nå er det høytid for levende lys og innehygge, og statistikken viser at det på denne tiden er flere branntilfeller. Før du gikk og la deg i går, var du var du vel påpasselig med å sjekke at alle lys var slukket?

Men trakk du ut støpselet på adventsstaken i stuevinduet? Antagelig ikke, for adventsstaken er vel ikke brannfarlig ...?

Julen er høytid … for brann

For de aller fleste av oss innebærer julehøytiden hygge, pynt, god mat og drikke. Men for noen vil denne julen dessverre bli et brannmareritt – vi vet bare ikke hvem det rammer denne gangen.

Julen er høytid for husbranner. Ifølge Aksjon boligbrann brenner det i nesten 50 prosent flere boliger i desember enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året.

Mange av brannene som oppstår, kunne enkelt ha vært unngått dersom man tar sine forholdsregler og tenker gjennom brannrisikoene. Alle (nesten alle, iallfall) er klar over at levende lys utgjør en brannrisiko, men det er flere brannfarer i hjemmet som man må huske på når julen står for døren.

 

Dette er de 5 vanligste brannfellene i julen:

1. Adventsstaken

La oss ta det først som sist: Adventsstaker kan være en brannfelle!

Mange husker ikke når de kjøpte adventsstaken sin, og bruker den samme adventsstaken år etter år. Det trenger ikke å utgjøre en risiko, forutsatt at du oppbevarer julepynten trygt og riktig gjennom året.

Men hvis lysestaken har veltet eller julepynten har vært pakket opp og ned noen ganger, kan ledninger bli klemt og pærer ødelagt. Utstyret kan dermed være skadet og brannfarlig.

I flerarmede adventsstaker kan pærene være ustabile. Blir lysstyrken i de forskjellige pærene ujevn, tyder det på at noe ikke er som det skal. Da bør du skifte pærene.

Vårt råd: Når du henter frem den gamle adventsstaken og annen julebelysning fra loftet, må du sjekke at den virker som den skal, og at det ikke er slitasje eller kutt i ledningene.

Trekk dessuten ut støpselet på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme, og når du legger deg for kvelden.

 

2. Juletrelysene

Juletreet er ikke ferdig pyntet før juletrelysene glitrer. Men visste du at også de uskyldige juletrelysene har forårsaket brann i mangt et hjem opp gjennom årene?

Både tradisjonell juletrebelysning og moderne minibelysning består av mange smålamper som er seriekoblet. Går en av lyspærene, oppstår en forbikobling i pærens sokkel som gjør at resten av lyspærene fortsatt lyser – men med økt styrke.

Dersom halvparten av lyspærene ryker, får de gjenværende pærene dobbel spenning, og dermed firedobbel effekt. Dette kan føre til overoppheting, og juletre, julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten kan bli antent.

Vårt råd: Slå av juletrelysene før du legger deg (trekk ut støpslet).

 

3. Fettet i avtrekksviften over komfyren

Over tid samler det seg store mengder størknet fett i avtrekksviften over komfyren. Mange branner starter fordi dette fettet varmes opp og drypper ned på glemte kokeplater.

Ventilasjonskanalen går gjennom hele kjøkkenskapet og veggen, og kan lede brannen raskt videre.

Vårt råd: Slå to fluer i én smekk når du tar julevasken, og rengjør kjøkkenviften.

 

4. Overbelastede skjøteledninger

Hvert år registreres det er tjuetall husbranner i Norge som følge av uvettig bruk av skjøteledninger.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kobler syv av ti nordmenn elektriske produkter til brannfarlige skjøteledninger i hjemmet sitt. Resultatet kan bli varmgang og nedsmelting, og det kan begynne å brenne.

En huskeregel er at apparater som bruker over 1000 watt, ikke bør kobles til med skjøteledning over lengre tid. Panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner er eksempler på slike apparater.

Skjøteledninger som ligger i kveil mens de belastes, utgjør en direkte brannfare.

Vårt råd: Strekk ledningen helt ut når den er i bruk, og ikke belast den med mer enn den er beregnet for. Pass også på at den ikke kommer i klem i vinduer og dørsprekker.

 

5. Levende lys

“Dronningen” av brannfeller! Uforsiktig bruk av levende lys fører til mange alvorlige og fatale husbranner. Ifølge brannstatistikken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har omtrent hver fjerde brann åpen ild som årsak.

Levende lys skaper kos og stemning, spesielt i desembermåneden. Men pass på hvor du plasserer lysene. Ofte blir tente lys plassert i brennbare juledekorasjoner eller for nært brennbart materiale, f.eks. gardiner som kan blafre mot stearinlyset ved trekk fra vinduet. Dessuten: Kombiner aldri juledekorasjoner av lettantennelige grener av gran eller furu, tørr mose eller kongler med tente lys.

Vårt råd: Forlat ALDRI et rom med levende lys, og sett ikke levende lys nær brennbart materiale. Den som tenner lyset, bør ha ansvar for å slukke det. Sørg for at alle levende lys er slukket ordentlig før du legger deg om kvelden.

 

Egenerklæringsskjema