<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1738422922949858&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hva er røykvarslerens dag?

3 minutter lesetid | Espen Schrøder

1. desember hvert år markeres røykvarslerens dag i Norge. Hensikten med dagen er å minne om at alle bør sjekke at selve røykvarsleren fremdeles fungerer, og dessuten bytte batteri.

 

Ditt ansvar som eier

Røykvarsleren er kanskje ikke noe du tenker på til daglig, og da er det fint med en påminnelse om at den trenger litt vedlikehold. Enten du har en gammeldags røykvarsler som går av så fort den oppdager røyk, eller du har en moderne og mer avansert varslingsmekanisme, er det helt avgjørende at den har et batteri som fungerer.

15–30 % av alle røykvarslere virker ikke eller er for gamle. Ved forskjellige typer uavhengige kontroller som er gjort i borettslag og sameier, er det bekreftet at altfor mange røykvarslere ikke fungerer, ikke har batteri, eller har begynt å gulne som følge av at de er for gamle.

Forskrift om brannforebygging er tydelig på hvem som har ansvaret for tilstrekkelig brannvern i boligen:

“Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere.”

I boligselskaper er det styret som er definert som “eieren” av bygningen, og derfor er det styret som er ansvarlig for at det finnes både røykvarsler og slukkemidler som virker.

Heldigvis finnes det nå løsninger for styrene i boligselskaper som viser hvor mange røykvarslere som virker og ikke virker. Dette er viktig, da beboerne er avhengig av naboens sikkerhet.

Tidlig varsling mellom naboer redder liv, og uten varsling kan ikke beboere redde andre, slukke brannen eller begrense omfanget. Det tar bare 2–4 minutter før en leilighet er overtent, og brannvesenet trenger mer tid enn det for å komme frem til bygget.

 

Desember taper i statistikken

Det er ikke tilfeldig at Røykvarslerens dag er satt til første dagen i julemåneden. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap melder at desember er en måned spesielt utsatt for branner. Av de 41 som omkom i brann i 2019, døde seks av dem i desember.

Liten innsats, stor gevinst

Ved at du gjør en kort og enkel innsats, skifter batteriet og sjekker røykvarsleren din, kan du unngå å bli en del av brannstatistikken, både i desember 2020 og for hver eneste måned som følger.

Vi i Sfty ønsker deg en fin og trygg førjulstid!

New call-to-action