<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1738422922949858&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Moderne drift av borettslag – 3 trender som lønner seg

4 minutter lesetid | Stein Bakker

I et borettslag er det mange interesser som skal ivaretas. Det viktigste for beboerne er en god økonomi i boligselskapet og et trygt bomiljø.

Å ta i bruk moderne teknologi og nye, digitale løsninger er for mange forbundet med høyere utgifter. Ser man imidlertid på gevinstene som kommer med effektive, sikkerhetsfremmende tiltak og hjelpemidler som passer for nettopp ditt borettslag, vil dette som regel lønne seg.

I denne artikkelen gir vi deg tre eksempler på smarte løsninger som i tillegg til å redusere de løpende utgiftene også vil gi økt trygghet og store tidsbesparelser for styret.

 

Elektronisk dørlås

Med en elektronisk dørlås kan beboerne kvitte seg med den gamle nøkkelen og erstatte den med adgangsbrikke, kode og eventuelt en app på mobiltelefonen. Det er effektivt, praktisk og trygt, og man slipper faren for at uvedkommende får tak i tapte nøkler og dermed kommer seg inn i bygningen.

Mister noen sin adgangsbrikke, kan den brikken deaktiveres. Det samme gjelder hvis noen glemmer koden sin, da kan de enkelt få tildelt en ny.

En elektronisk dørlåsløsning i borettslag gjør hverdagen mye enklere for beboerne, og ikke minst blir det lettere administrasjon for dere i styret.

 

Lys- og varmestyring

Det er store besparelser på å få oversikt over hvor og når lys og varme er i bruk unødig, både i leiligheter og fellesarealer. Sensorstyring løser dette greit når det gjelder lys, og i kombinasjon med muligheten for å bruke forhåndsdefinerte innstillinger for når lyset skal skrus av, vil man raskt se en reduksjon i strømregningen. Heller enn å ha lyset på i boder og inngangsparti døgnet rundt, kan det aktiveres kun når det er bevegelse der, for eksempel.

Den samme muligheten finnes for varmestyring, her kan man for eksempel sette et tidspunkt for når varmen i leiligheten skal slås på, og når den skal reduseres igjen. På den måten slipper man å ha leiligheter der varmen går for fullt hele dagen, mens behovet egentlig bare er en time om morgenen og noen timer på ettermiddag og kveld.

Les også: Hva gjør du ved en vannlekkasje i borettslaget?

 

Trådløs og smart brannvarsling

I et borettslag eller sameie påvirkes brannsikkerheten din av flere enn deg selv. Du kan ta alle forholdsregler i din egen leilighet, men du vet ikke om naboens røykvarsler fungerer.Med et smart trådløst system for kollektiv brannvarsling har alle beboere vissheten om at naboen har like god brannvarsling som seg selv, og at den virker. Med andre ord føler de seg trygg på at det er et felles brannvarslingsanlegg i bygningen som fungerer.

En løsning for smart brannvarsling gir dessuten mulighet til å reforhandle forsikringsvilkår, både for bygningsmassen og for den enkelte beboer. Flere og flere forsikringsselskaper tilbyr rimeligere forsikringer om man oppgraderer hjemmet sitt med brannvarslingssystemer basert på smarthusteknologi. Både fordi det reduserer risikoen for ulykker og skader betraktelig, og fordi kunder med smarthjem koster forsikringsselskapene en hel del mindre.

Les mer her om hvordan du kan oppnå billigere forsikring gjennom skadeforebyggende arbeid.

 

Styrets sjekkliste