<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1738422922949858&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Norsk teknologi du bør følge med på i 2020

6 minutter lesetid | Stein Bakker

Teknologiutviklingen er på høygir, og mye spennende blir stadig testet og lansert. Det som var nytt og revolusjonerende i går, er kanskje bare en overskrift vi scroller rolig og elegant forbi i morgen.

En robot som utfører kirurgi? En selvkjørende bil som kjører USA på tvers? Noe ler vi av i dag, men teknologien går uansett videre og perfeksjonerer funksjonalitet.

Hvordan står det så til her hjemme på berget, er det noe spennende som skjer på teknologifronten nå?

Så absolutt! Vi ser nærmere på fire satsinger som setter teknologi-Norge på kartet internasjonalt.

I januar 2018 vant norske Sfty en innovasjonspris for sin trådløse kollektive løsning på brannvarsling, og på årets CES i Las Vegas var det flere norske selskaper som deltok.

 

wheel.me

“Det er ingen grunn til å gjenoppfinne hjulet!” Hvor mange ganger har vi ikke hørt den frasen?

Selskapet wheel.me, med Atle Timenes og Rolf Libakken i spissen, mener at det er mange gode grunner til finne opp hjulet på nytt. Hjul-løsningen deres gjør møbler og annet trillbare, og den er allerede i bruk.

Se for deg hvor mye tid som kan spares hvis sykehussenger kan ta seg frem på egenhånd, hvis skillevegger kan dele inn møterom på et blunk, og hvis 500 stoler i en stor konferansesal klarer å flytte seg selv.

Wheel.me har planer om å gjøre dette til en realitet – de skal utvikle løsningen til å gjøre stoler, bord, sykehussenger og vegger autonome og talestyrte.

Daglig leder, Atle Timenes, forklarer konseptet slik:

– Det Google gjør med selvkjørende biler, gjør vi innendørs.

 

Airthings

Gründerselskapet Airthings har utviklet en smart radonmåler, som måler radonnivået i huset, kontinuerlig og i sanntid. I 2017 fikk teknologien mye oppmerksomhet fra flere amerikanske teknologinettsteder, da Airthings lanserte sin oppfinnelse på verdens største elektronikkmesse, CES.

Produsentene har nå utviklet en ny sensor, som skal gi et mer komplett bilde av innemiljøet. I tillegg til radon, temperatur og fuktighet i rommet kan de nye sensorene også måle lufttrykk, VOC (Volatile Organic Compounds) og CO2.

Administrerende direktør for Airthings, Øyvind Birkenes, har en klar visjon for teknologien:

– Vi ønsker at radonmålere skal bli like vanlige som røykvarslere. Det er tross alt flere som dør av radon enn i bilulykker og brann til sammen.

 

Tibber

Selskapet Tibber har bygd en digital plattform basert på AI og maskinlæring som gjør deg i stand til å ta grønne(re) valg, dvs. redusere strømforbruket. En automatisert innkjøpsmotor handler strømmen automatisk for deg – når den er billigst. Dermed får du alltid en lavere kostnad enn du får hos et tradisjonelt strømselskap.

Tibber-teknologien hjelper deg i tillegg med å bruke strøm på en smartere måte. Algoritmene i appen sørger for at du kan styre oppvarming basert på strømpris og værvarsel, kombinert med data om hjemmet ditt.

Filosofien bak konseptet er at den billigste og grønneste strømmen er den du slipper å bruke.

 

Disruptive Technologies

Internet of Things (IoT) kommer for fullt, og om få år vil alt det vi har rundt oss, kobles til, overvåkes og automatiseres.

Dette har selskapet Disruptive Technologies skjønt. De har utviklet små sensorbrikker som kan klistres opp f.eks. i dørkarmen, under pulter, i kjøledisken, på en varmtvannstank eller i et sikringsskap. De frimerkestore sensorene fanger opp data som synkroniseres i skyen, og brukerne får løpende tilgang til informasjon knyttet til vedlikehold og statistikk – som igjen danner grunnlag for mer effektiv utnyttelse.

Sensorene kommuniserer med skyen via en mobilbasestasjon og er utstyrt med batterier som skal holde i 15 år. Sensordataene selges som et abonnement.

Gründer i Disruptive Technologies, Erik Fossum Færevaag, mener at det å gjøre IoT enkelt, billig og tilgjengelig er det som skal til for å få fart på utviklingen:

– Det som trengs nå, er innovative selskaper som ser muligheter, og som kan bygge løsninger på vår plattform.

 

Vi trenger flere gode norske teknologiske løsninger

Norge er helt i verdenstoppen innenfor mange teknologiområder, og fremadstormende norske gründerselskaper setter spor etter seg, også i et internasjonal målestokk.

Gode norske teknologiløsninger er en forutsetning for å utvikle Norge videre som samfunn, møte klimautfordringer, utvikle det teknologibaserte næringslivet, og legge til rette for norsk industrieksport i fremtiden.

Egenerklæringsskjema