<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1738422922949858&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Slik oppnår du god nabovarsling ved brann i borettslaget

4 minutter lesetid | Stein Bakker

Nabovarsling er noe av det viktigste man kan ha i et borettslag for å redusere antallet skader ved brann. Det er dessverre altfor mange tragiske ulykker hvor man i etterkant har tenkt “hvis vi bare hadde …”. Slutten på den setningen kan være mye forskjellig, men med dette blogginnlegget ønsker vi å fjerne muligheten helt for å avslutte den setningen med “hatt god nabovarsling”.

 

Dårlige løsninger for nabovarsling

Etter å ha lest innledningen tenker du kanskje “God nabovarsling? Det har vi jo.” Men har dere egentlig det? Før vi ser på gode løsninger for nabovarsling, er det derfor viktig å avklare hvilke "løsninger" som er altfor vanlige, og slett ikke gode nok.

Den første "løsningen" for nabovarsling, og kanskje den vanligste, er at røykvarslerne er så høylytte at de høres i flere leiligheter. Eller ja, slik kan det i hvert fall ofte forsvares. Men hvordan kan du være sikker på at naboens røykvarsler virker? Er det i det hele tatt batterier i den? Og om den virker – er du sikker på at du ville ha hørt den dersom du lå i dyp søvn? Trolig vil du ikke våkne av en brannvarsler som piper to–tre leiligheter unna.

Den andre "løsningen" for nabovarsling er at man har et system hvor naboene banker på dørene til de andre beboerne, dersom de har våknet av sin egen røykvarsler. Dette systemet er ekstremt mangelfullt.

For det første kan man aldri vite hvordan noen handler i en krisesituasjon – for mange er det naturlig å tenke at man skal redde seg selv først. For det andre er det ingen garantier for at du hører naboen når han eller hun banker på døren din hvis du sover. Særlig ikke dersom du er vant til litt bråk om natta, eller har øreplugger i.

 

Gode løsninger for nabovarsling

Så hvordan oppnår du egentlig god nabovarsling i borettslaget? Svaret er egentlig veldig enkelt, betydelig enklere enn de dårlige løsningene. Bruk et brannvarslingssystem hvor alle røykvarslere i alle leiligheter og fellesområder er koblet sammen trådløst. Poenget med et slikt system er at dersom alarmen går i en leilighet, så vil den gå hos deg også.

Nå tenker du kanskje som så at “Hva om man bare har laget seg litt mat som har resultert i en litt vel godt stekt hamburger?” Falske alarmer er et reelt problem, og derfor bør alle alarmer bekreftes eller avkreftes av en døgnbemannet alarmsentral, slik at dette unngås i så stor grad som mulig.

Et brannvarslingssystem bør også sende en melding på SMS eller i en app hvis alarmen har gått hos en nabo eller i et fellesområde. Dette for å gi ekstra sikkerhet og oversikt over det potensielle brannområdet, men også for å informere beboere med nedsatt hørsel om faren.

 

Konklusjon

Et godt brannvarslingssystem for nabovarsling er særdeles viktig, og ikke noe man bør ta lett på. Sørg for at ditt borettslag har et system som ivaretar alle beboeres sikkerhet.

Gratis sjekkliste: Brannsikkerhet