<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1738422922949858&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Derfor bør du bruke trådløs brannvarsler i ditt borettslag

5 minutter lesetid | Stein Bakker

Sitter du i styret i et borettslag? Da er det viktig at du hele tiden har kontroll på brannsikkerheten, for det er ditt ansvar som styremedlem. Med trådløs teknologi går installasjonen raskere og røykvarslingen blir smartere. Og ikke minst: Det blir enklere å bære ansvaret for brannsikkerheten.

 

Fordelene med trådløs brannvarsler

Hva er egentlig fordelene ved å bruke et smart trådløst brannvarslingssystem i borettslaget?

 

1. Alle røykvarslere kommuniserer seg imellom

Hver eneste røykvarsler, både i leilighetene og i fellesområdene, er tilkoblet WiFi, og kommuniserer med hverandre – men også direkte til et oversiktlig kontrollpanel som styret har tilgang til via smarttelefon eller PC/Mac.

 

2. Kontrollportal gir styret full oversikt over brannsikkerheten i bygget

Styret har sin egen kontrollportal på smarttelefon eller PC/Mac. Portalen gir status på hele bygget 24/7, slik at alle skal føle seg trygg. Dersom det er noe som er feil, vil styret umiddelbart få en melding. Styret kan se i hvilken leilighet det er en feil, og med et par tastetrykk ringe beboer eller sende en e-post/SMS for å få beboer til å utbedre feilen. Styret kan alltid se status for brannsikkerhet per leilighet, og alle hendelser er enkelt oppsummert for alle bygninger, soner og alarmgrupper.

En oversikt på alle hendelser viser deg hva som skjedde, og hvor og når det skjedde, til enhver tid. Det er enkelt å følge opp hendelser – du klikker deg bare inn i løsningen og frem til den aktuelle bygningen, leiligheten eller enheten.

 

3. Beboerne får en egen app for egen sikkerhet

Tidlig varsling redder liv, og derfor er det viktig med god og bred varsling i borettslaget. Ved brann får hver beboer melding i app og via SMS om hvilken leilighet som brenner, og i tillegg en branninstruks for den sonen deres hjem tilhører.

Hvis en røykvarsler begynner å gå tom for batteri, eller har gått tom, får både beboere og styret beskjed, enten via en app eller på annen måte. På den måten vil en beboer kunne føle seg trygg på at det er et felles brannvarslingsanlegg i bygningen som fungerer.

Les også: Dette bør du vite om brannvarslingssystem i borettslag

 

4. Raskere varsling og smartere kommunikasjon redder liv

Et trådløst brannvarslingssystem er tilkoblet en FG-godkjent alarmsentral, hvor profesjonelle alarmoperatører er på vakt 24/7. For å unngå unødvendige evakueringer av bygget kontakter alarmsentralen beboer i leiligheten der alarmen er utløst, og sikrer en bekreftelse før brannvesenet tilkalles. Dette bidrar til at det blir færre utrykninger til falske/uønskede alarmer.

Straks alarmsentralen får bekreftet en skarp situasjon, kan de utløse samtlige sirener i bygget, og sørge for rask evakuering. Branninstruks sendes til alle beboere i sonen, med informasjon om hvor det brenner.

I tillegg til å se hvilken leilighet alarmen har gått i, og hvem som bor der, får brannvesenet også nøyaktig informasjon om branntilløpet, blant annet:

  • Når ble det først oppdaget røyk?
  • Når gikk den i full alarm?
  • Hva er temperaturen i rommet?
  • Stiger røyktettheten videre?
  • Er ansvarlige i styret informert?

Dette bidrar til at brannvesenet får slokket brannen så raskt og effektivt som mulig.

 

5. Enkelt å håndtere inn- og utflytting

Beboerne ordner selv med inn- og utflytting i systemet, så det blir mindre jobb for styret eller brannansvarlig. Dette minsker arbeidsmengden på styret dersom det er mye utleie i borettslaget.

Styret vet til enhver tid at de har riktige beboere i sine oversikter, og riktige kontaktdetaljer for hvert hjem.

 

Egenerklæringsskjema